AP Hogeschool Antwerpen – een verrijker van talent

test

AP Hogeschool is als hogeschool meer dan een hoger onderwijsinstelling. AP Hogeschool is een leerstad, een verrijker van talent, een versterker van inzet en een verdieper van het wereldbeeld van studenten. Dit komt ook terug als je gaat kijken bij de Makerspace op de hogeschool. We spraken met Sanne Hendrickx, labmanager Makerspace, werkzaam sinds 2019 bij AP Hogeschool Antwerpen.

“Begin 2020 is voor de opleiding Grafische en Digitale Media een Summa F1612 aangeschaft om onze studenten projecten te laten oppakken van ontwerp tot aan realisatie. Je merkt dat studenten heel enthousiast zijn als ze de machine in werking zien – dat is nogal imposant – en daarna een fysiek resultaat in handen hebben.

Door COVID-19 het afgelopen jaar hebben we de Summa helaas minder vaak kunnen gebruiken dan we wilden. Doordat we een Hogeschool zijn en geen Universiteit hebben we veel praktijkvakken, deze konden gelukkig afgelopen jaar meestal wel doorgaan, zij het in heel beperkte groepen. Je merkt dat leerlingen er toch veel nood aan hebben om fysiek in contact te zijn met andere studenten en tijd door te brengen op de campus. Dat draagt erg bij aan het enthousiasme.”

Ondersteuning van het leerproces

“Het is heel prettig om de machine hier te hebben staan om de studenten te leren dat een digitaal ontwerp altijd aangepast moet worden om het fysiek te laten werken. Denk hierbij aan het rekening houden met dikte van materiaal (zoals karton), de snij- en rillijnen goed uitdenken en het ontwerp goed laten overlopen over het voorwerp heen. Daarom is het makkelijk om te laten zien welke impact de aanpassingen hebben op het eindresultaat. Dat helpt enorm in het leerproces. De machine is daarnaast ook heel gebruiksvriendelijk. Ondanks dat we hem met tussenpozen gebruikt hebben het afgelopen jaar is het heel gemakkelijk om hem te gebruiken en te leren kennen, zowel voor mijzelf als voor de studenten.”

Toekomst

“In de toekomst gaat de Summa zeker nog veel vaker gebruikt worden. Een wenselijke toevoeging voor komend jaar zal een Rotary Module zijn, waardoor we de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld stoffen en andere materialen te snijden. Zo kan deze machine ook gebruikt worden door studenten van de academie, waaronder de modestudenten. We vinden het belangrijk om een heel gevarieerd aanbod aan materialen aan te kunnen bieden. Het grote voordeel aan de Summa is dat het heel modulair is. Daarnaast gaan we ook proberen te begroten dat we een (vlakbed) printer kunnen aanschaffen zodat we het karton dat we uitsnijden ook kunnen bedrukken.

De leerlingen die hier de opleiding volgen kunnen verschillende afstudeerrichtingen kiezen maar komen vaak terecht in de grafische wereld, in de printsector en vaak studeren ze nog verder. Onze opleidingsrichting is momenteel aan het hervormen en uitbreiden, zodat we een zo goed mogelijk pakket kunnen aanbieden aan onze studenten. We hopen een klein grafisch atelier samen te stellen omdat het voor ons belangrijk is dat de studenten een prototype van A tot Z kunnen maken.”

50 jarig bestaan

“De opleiding Grafische en Digitale media bestaat 50 jaar en om dit te vieren zijn er diverse zaken tijdens de opleiding gemaakt, zoals bijvoorbeeld een bierpakket (zie foto). De doos is vormgegeven, geprint en uitgesneden op de Summa. De glazen zijn gegraveerd en de biersmaken zijn zelf samengesteld. De naam is bedacht door de studenten en de etiketten zijn ook in eigen huis gemaakt.

We proberen daarnaast steeds meer samenwerkingen aan te gaan met andere opleidingen of Makerspaces van andere scholen. Hoe kunnen we elkaar helpen en aanvullen? Je merkt daar wel een verandering in. We zijn geen concurrenten van elkaar, dus we kunnen elkaar alleen maar versterken.”

Samenwerking met Dimix

“We zijn op zoek gegaan naar een machine die aansluit bij de bedrijfswereld, zodat wat we de studenten aanleren in de werkomgeving en -context toegepast kan worden. We vonden het zonde om een machine aan te schaffen die dan binnen budget past maar wel wat kleiner was. Je zit al snel met grotere vellen en gaat al gauw naar grotere formaten snijwerk. Het is dan jammer om een grote investering te doen aan iets dat het nét niet is. We zijn gaan kijken wat binnen de middelen haalbaar was. Summa en Dimix waren de partijen die het meest toegankelijk waren, die echt wilden meedenken en positief inzagen dat het een machine voor een hogeschool was en dat ze zo een hele breed publiek konden bereiken. We zijn er heel erg tevreden over.”

Meer informatie: https://www.ap.be/opleiding/grafische-en-digitale-media