DOK 13, een creatieve speeltuin voor grafische productie

test

Het grafische productiebedrijf DOK 13 bestaat al 11 jaar. Ooit begonnen onder de naam GRAPH-XL in Brussel is het inmiddels al diverse jaren een gekend printbedrijf in het Gentse. De naam DOK 13 komt van huisnummer 13 aan Dok-Noord waar ze gevestigd zitten. Bijkomend weetje is dat ook de openingsdatum op vrijdag de 13e plaatsvond. Het bedrijf staat onder leiding van Riekelt Verbeecke en heeft 5 personen in dienst.

Lokaal goed gekend

Dok 13 is vooral actief in de retailsector en de evenementenbranche. Lokaal in Gent genieten ze al een grote bekendheid. Ze onderscheiden zich van grote productiebedrijven door de klant van klein tot groot formaat compleet te kunnen bedienen. Lage oplages, variabele data in het printwerk… alles is mogelijk in combinatie met hun grote kennis van de machines en materialen. Uitgangspunt is om een one-stop-shop voor de klant te zijn en actief mee te denken wanneer hij tegen een probleem aanloopt.

Riekelt vertelt met passie: “We zijn een klein bedrijf, daardoor zijn we erg flexibel en hebben we altijd een goed, menselijk contact met onze klanten. Ook onze grote klanten worden altijd met persoonlijke aandacht bediend. We streven ernaar om langdurige relaties aan te gaan, zowel met onze klanten als met onze leveranciers.”

Frederik, accountmanager bij Dimix, vult aan: “Bij DOK 13 voelt ons contact ook nooit als verkoop, maar als samenwerking. We staan beide voor bedrijven waar de persoonlijke aandacht voorop staat. Hierdoor kunnen we goed meebewegen met klanten als DOK 13.” Riekelt zegt lachend: “We zijn letterlijk twee handen op één buik en gaan voor een win-winsituatie voor alle partijen.”

Industrie snakt naar goed personeel

“Iets waar we al jaren tegenaan lopen, is dat er weinig goede mensen te vinden zijn in de print- en signbranche. In België is grootformaat printing slechts een klein onderdeel van de overkoepelende signopleidingen. Digitaal printen is nog geen algemeen goed. Je merkt dat de industrie snakt naar goede mensen met de juiste ervaring. Naar mijn idee zou hier vanuit de branche-instanties samen met de Belgische overheid focus op gelegd moeten worden.”

 

Fun-factor in maatwerk projecten

De afgelopen jaren is er best veel veranderd in de markt. “Er wordt tegenwoordig bijvoorbeeld veel meer met uv geprint. Zeker voor kortetermijnoplossingen is dit ideaal. Voor de duurzame projecten print ik zelf liever met solvent. Dat gaat een stuk langer mee.

Tegenwoordig werken we vooral op kortetermijnprojecten. Voor ons zit daar een hoge fun factor in. Het is vaak creatief werk waar je op korte termijn iets gaafs en op maat voor klanten kunt maken.

Daarnaast merk je dat het tegenwoordig gewoon is dat kwaliteit altijd zeer goed is en kijkt de klant naar prijs in combinatie met de leveringstijd. Die laatste twee zijn vaak doorslaggevend voor klanten. Ook het vervuilende aspect in deze branche is iets waar ik me wel zorgen over maak. Ik ben echt aan het uitzoeken hoe ik beter en milieuvriendelijker met de afvalverwerking kan omgaan. Naar leveringen in en rond Gent maken we al gebruik van een fietskoerier en sinds kort hebben we ook onze “green mind” aangezet en drie elektrische fietsen met aanhangwagentje gekocht zodat we voor korte verplaatsingen/installaties in en rond Gent alvast de wagen kunnen laten staan.”

Creatieve speeltuin

Riekelt haalt zijn “Magic Box” tevoorschijn, een doos gevuld met printvoorbeelden en laat met trots de vindingrijke oplossingen zien waar ze aan gewerkt hebben. De passie voor het vak en de creativiteit spatten ervan af. “We zijn een speeltuin, we zoeken graag uit wat we kunnen maken met wat we hebben staan aan machines en materialen om zo tot de mooiste en meest unieke producten te komen voor onze klanten.”

Toekomst

De toekomst ziet Riekelt rooskleurig in: “Afgelopen jaar was eigenlijk een overbruggingsjaar omdat mijn medevennoot zijn echte passie volgde en overstapte naar een totaal andere business, maar we zijn alsnog goed gegroeid. Ik wil deze groei graag doorzetten de komende jaren. Intern valt er nog wel wat winst te behalen op gebied van structuur en automatisering dus daar zal het komende jaar de focus op liggen. We hebben veel terugkerende tevreden klanten en bewegen ons steeds meer in de retail- en evenementenbranche. Dit zie ik de komende jaren alleen maar toenemen.”

Wilt u weten wat DOK 13 voor u kan betekenen?
Neem dan een kijkje op de website: http://www.dok13.be/