Van ludieke sjalenshop naar totaalleverancier voor grote clubs: TopFanZ is booming

test

Op de foto: Jo Appeltans en Filip Naten (Dimix)

We spreken Jo Appeltans die samen met Gilles van Doorne sinds 2015 de bedrijven TopFanZ en Belgoshop op zijn naam heeft staan. “TopFanZ is een bedrijf gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met sportmerchandising, met name de voetbalmerchandising is hierin belangrijk. Dit is in Nederland en België de enige sport waarin merchandising echt groot is. Maar voor ons is het in zijn algemeenheid sport, onze slogan is niet voor niets: ‘For the love of the game’. Dit weerspiegelt zich in het hele bedrijf, we hebben allemaal een grote sportpassie. Daarom hebben we er ook voor gekozen om niet in de merchandising voor bedrijven te stappen. We kijken naar de potentiële klant, past deze binnen onze scope?  Zo ja, dan gaan we die verder helpen. We houden ons daar sterk aan vast.

Enkele clubs waar we de merchandising voor doen zijn bijvoorbeeld: Anderlecht, KRC Genk, Standard de Liège, Club Brugge, Willem II, Sparta Rotterdam, NAC Breda, en nog vele anderen.

Totaaloplossing voor onze klanten

Daarnaast proberen we een totaaloplossing te kunnen bieden voor de voetbalclubs. We zullen enerzijds producten aanmaken, aankopen of zelf produceren. Dat laatste kan onder andere door investeringen in machines die we eind 2020 bij Dimix gekocht hebben. Anderzijds pakken we ook het stukje e-commerce en logistiek mee. Dus niet alleen het kopen of maken van de producten maar ook het bouwen van een webshop en het verzenden van de producten hoort daarbij. Dus het volledige e-fulfilment en het zijn van een logistieke partner voor de clubs is daar een groot onderdeel van. We helpen de clubs door middel van marketing om hun producten beter te verkopen.

Zelf produceren en daarmee personaliseren

De stap maken naar meer zelf produceren is eigenlijk heel logisch. We kunnen hierdoor meer producten personaliseren en ons assortiment ook (dus)danig uitbreiden. Naast de textielartikelen kunnen we nu ook stickers en posters etc. aanbieden, sneller én in kleinere aantallen.

Voor de productie en logistiek hebben we heel veel ingezet op automatisatie in ons bedrijf. Als je wilt groeien op termijn moet je eerst zorgen dat alles geautomatiseerd is en je een goede structuur hebt. Dat reflecteert zich zeker in onze aanpak van e-commerce. Daarnaast proberen we middels marketingondersteuning en visualisatie de beleving voor de supporter zo mooi, groots en persoonlijk mogelijk te maken.

Clubs kunnen op verschillende manieren met ons samenwerken. We proberen heel flexibel te zijn en bieden alles aan, zolang het binnen onze scope past. Dus wil een club enkel een aantal producten met logo bij ons kopen kan dat zeker, we streven echter wel altijd naar een totaaloplossing. Hiermee zijn we eigenlijk een stukje partner van de voetbalclub en daar voelen we ons het beste bij.

Historie – van Sjalleman naar TopFanZ

Sinds 2002 werd ik als supporter van de plaatselijke voetbalclub (STVV) verantwoordelijk voor de merchandising. In die tijd heb ik de merchandising naar een hoger niveau weten te tillen voor deze club. In 2011/2012 heb ik besloten om een eigen zaakje als bijverdienste op te starten, genaamd Sjalleman (regionaal Vlaams dialect voor verkoper van sjaals, red.). Een jaar later heb ik de stap gezet om mijn vaste baan op te zeggen me volledig te gaan richten op dit bedrijf. Toen was het idee om dit bedrijfje de komende 20 jaar alleen, vanuit huis, te gaan doen. Op dat moment, in 2013, in aanloop van het WK in 2014 waar de Rode Duivels gingen spelen, kruisten de paden van Gilles en mij. Hij woonde op dat moment in Londen en wilde met enkele vrienden naar de wedstrijd van de Rode Duivels gaan. Hij zocht online naar België artikelen om te bestellen (sjaals, T-shirts etc.) maar hij vond niets. Hij kon niets bestellen wat in Londen geleverd werd. Zo kwam het idee om een webshop te beginnen met enkel België artikelen. Hij ging op zoek naar een leverancier en kwam zo mij tegen. We zijn aan de praat geraakt en hebben in 2014 besloten om de bedrijven Sjalleman en Belgoshop samen te voegen, zo is TopFanZ ontstaan.

Nu zijn we verder gegroeid en op piekmomenten werken we met 11 personen. Gilles heeft een sterke IT-achtergrond, is Nederlandstalig maar is volledig Frans opgevoed. Dat zijn net de twee dingen die ik mis. Ik heb die grote passie voor voetbal en merchandising en heb iets meer een salesprofiel. Dus we vullen elkaar heel goed aan.

In 2019 hebben we een volledige rebranding gedaan met TopFanZ. Dat was ook nodig om af te stappen van het ludieke en speelse van Sjalleman, dat waren we intussen ontgroeid. We zijn meer dan simpelweg een leverancier van sjaals.

Partnerships zoeken

Er is voor ons eigenlijk weinig concurrentie. Geen enkel ander bedrijf doet nu wat wij doen, en dat is als een soort tussenpersoon tussen de clubs en merchandisingleveranciers optreden. We zijn de schakel en maken het daarom voor d clubs enorm gemakkelijk om al hun merchandise- en supporter vraagstukken bij ons neer te leggen. Wij zijn echt een one-stop-shop voor de clubs.

We zoeken constant partnerships op, zowel bij onze klanten als bij onze leveranciers. Dit zijn soms hele specifieke leveranciers, denk hierbij bijvoorbeeld aan babykledij. Deze leverancier hoeft hiervoor geen vertegenwoordiger meer op pad te sturen, wij verdelen de producten en ik werk samen met de specialist ter zake. Win-win dus.

We ontzorgen de voetbalclubs, zorgen van A-tot-Z voor alle merchandise en de verdeling daarvan. In ruil daarvoor hebben wij het exclusieve recht om deze merchandising te maken voor bijvoorbeeld 3 of 5 jaar voor deze clubs.

Nederland is eigenlijk onze volgende markt. We werken al met enkele clubs samen in Nederland, zoals NAC Breda, Willem II, MVV Maastricht en FC Volendam. Het is gewoon een kwestie van naamsbekendheid genereren zodat we ook daar de clubs op dezelfde wijze kunnen ondersteunen. Deze manier van werken, een totaaloplossing zijn, is ook nieuw voor de markt, ook voor Nederland.

Door de investering (Mimaki CJV150-107 en CG-75FXII) die we nu gedaan hebben gaan we voor twee clubs de bedrukkingen van de shirts voor de spelers zelf ook doen. In het verleden deden we dat al voor alle shirts die in de webshop gekocht werden door supporters (de wedstrijdreplica’s met bijvoorbeeld naam en nummer erop). Maar omdat we deze dienst toch al aanbieden, doen we dit ook voor de speler shirts als men dat wil. We kunnen dan ook in de fase van sponsorkeuze helpen door bijvoorbeeld snel een dummieshirt te maken met het logo erop. Hierin is de responstijd super belangrijk.

Ontzorgen van onze klanten

Het stuk ontzorgen komt ook terug in de klantenservice die we aanbieden aan de clubs. Ze kunnen ervoor kiezen om de gehele klantenservice aan ons uit handen te geven. Wij zorgen dan dat alle retours verwerkt worden, vragen beantwoord worden etc. Het voordeel is wel dat mensen een product kopen omdat ze fan zijn van een club. Dus we hebben relatief weinig te maken met retours, omruilingen of ontevreden klanten.

Samenwerking met Dimix

De snijmachine, binnen de voetbalmerchandising, is eigenlijk een basisproduct. De naam en het nummer op het shirt is één van eerste producten waar je mee begint. Dit is iets wat we natuurlijk al een tijdje deden. Maar het volume steeg steeds meer, net als de vraag of we ook stickers, posters etc. konden maken.

Ik ben gaan onderzoeken om te kijken of het niet interessant was om zelf een machine aan te schaffen, om sneller te kunnen schakelen en om producten zelf te kunnen gaan produceren. Door erover te praten en met Filip (Naten, account- en productmanager Dimix), te kijken wat de (technische en creatieve) mogelijkheden waren en welke machines er allemaal zijn, zijn we tot de aanschaf van de Mimaki gekomen.

Een mooi voorbeeld is die van club Anderlecht. De materialenman daar gaat snel met pensioen, maar plots is het volgende week al de laatste wedstrijd waar hij nog bij aanwezig is. Ze wilden deze man eren en verrassen en alle spelers een T-shirt aan laten doen met zijn foto erop. We hadden hiervoor 3 dagen tijd en hebben hiermee, door snel te kunnen schakelen, de club kunnen helpen en ontzorgen. Dit is zelfs zo’n succes geweest dat de shirts nadien toch in de shop in de verkoop zijn gezet voor de supporters.

Doordat Filip en ik elkaar kennen van de voetbalclub STVV en hij ook ons bedrijf daardoor kent, kan hij mij goed advies geven. Bijvoorbeeld over welke machines er op de markt beschikbaar zijn. Door hier goed van op de hoogte te zijn kun je beter inschatten wat een goede investering is en waarmee je bijvoorbeeld je aanbod kunt vergroten of verbreden. Maar het is meer dan een machine. Ik kan bij Filip ook altijd terecht met vragen en voel echt een partnerschap met Dimix. Net als dat dat voor ons en onze klanten heel belangrijk is, zoek ik dat ook in onze leveranciers. Ik zoek iemand die mij kan adviseren en die mij vooral goede een service kan bieden. Een mooi voorbeeld is het lenen van een stel showroom hittepersen totdat de levering van onze bestelde persen binnenkomt. Zo staat onze productie niet stil en zijn we erg geholpen.

Booming business

We hebben zo’n 1000 verschillende soorten artikelen die verkocht worden. Alleen al in België hebben we 16 voetbalclubs die professioneel verkopen en alles wat in zo’n shop ligt komt via ons. Dus alles bij elkaar zijn dat heel veel producten. Naast de reguliere clubs heb je natuurlijk ook nog het EK en WK. Dat zijn voor ons echt booming tijden. Nu met het EK zenden we zo’n 300-400 pakjes per dag met alleen maar België producten, die dan ook nog gepersonaliseerd worden. We proberen dit zo efficiënt mogelijk te doen in het ontwerp- en productieproces, door de items pas te maken zodra ze besteld zijn. Hierdoor hebben we eigenlijk bijna geen afval of verlies van materiaal.

Toekomst

We zitten nu op verschillende locaties. Het kantoor annex showroom en het logistiek centrum een stukje verderop in Halen. We zijn nu bezig om te kijken naar een nieuw te bouwen pand, om alles op één plek te kunnen centraliseren. In het verleden hebben we altijd de groei gevolgd en nu willen we de groei voor zijn. Een stap verder zetten, zodat we kunnen groeien met dezelfde middelen. We willen nog meer diensten bij onze bestaande klanten leveren en daarnaast ons gebied vergroten. Waar we nu in België zitten en enkele clubs in Nederland bedienen, willen we zien of we naast verdere groei in Nederland ook Engeland, Frankrijk en Duitsland mee kunnen pakken. Er zijn altijd andere klanten van dezelfde grootte zoals in België. De bedoeling is echt om dit concept te kopiëren en uit te breiden naar West-Europa. Uiteraard dit alles wel op een gezonde manier.”

Meer weten?

Kijk op https://topfanz.com/