Ontdek de historie van de mijnbouw tijdens de Open Dag in Genk

test

Op 30 september 1992 – dit jaar precies 30 jaar geleden, werd de laatste kolenmijn in Limburg  gesloten. Met deze sluiting is de steenkoolproductie in Limburg, maar ook in België, gestopt.

De sluiting van de mijnen maakte het Limburg moeilijk. Met zeven mijnen was de provincie in de 20e eeuw de belangrijkste leverancier van kolen aan de staalindustrie in Vlaanderen en België. In de afgelopen eeuw zijn er hele gemeenten  rond de mijnen gebouwd en worden bewoond door duizenden mensen. immigranten uit verschillende landen in Europa kwam naar Limburg om  in de mijnen te werken.

Het verhaal van de steenkoolproductie in Limburg start ergens begin 20ste eeuw. Winterslag in Genk is de eerste mijn die steenkool produceert in Limburg. Daarna volgen nog Beringen, Eisden in Maasmechelen, Waterschei en Zwartberg in Genk, Zolder en Houthalen. Een groot deel van de lokale bevolking gaat in de daarop volgende jaren in de steenkoolmijnen werken, maar al snel blijkt dat niet te volstaan. De mijnbedrijven vullen het arbeiderstekort stelselmatig aan met buitenlandse werkkrachten.

Vanaf de jaren zestig begonnen echter andere energiebronnen  steenkool  te vervangen en werden de mijnen geleidelijk winstgevend. In 1966 moesten de kolenmijn van Zwartberg in Genk en vijf  mijnen in Wallonië sluiten. Van 1987 tot 1992 werden alle resterende mijnen in België gesloten. De impact van de sluitingen mag tot dusver grotendeels beperkt zijn gebleven, de economische gevolgen zijn nog steeds voelbaar in de voormalige mijnsteden Maasmechelen en Genk.

De twee mijnsteden kampen al lange tijd met hoge werkloosheid. Steden proberen het aantal banen te vergroten door meer banen te creëren. Dimix is in 2015 dan ook welkom geheten en heeft zijn kleine steentje kunnen bijgedragen in het creëren van werkgelegenheid. Daarom staat de cultuur van deze regio, die gebaseerd is op mijnbouw, ook centraal op onze Open Dag.

Aanmelden voor de Dimix Open Dag op 17 juni kan via onderstaande link.

Aanmelden Open Dag