Veelzijdige textielbedrukking bij Got Shirts in Maastricht met de Mimaki CJV150-75

test

Ondernemer Ralph Peerboom is in 2005 gestart met Got Shirts vanuit zijn woonkamer. Inmiddels zit het bedrijf al in een tweede pand en is het uitgegroeid tot een gekende naam in Maastricht en omstreken.

Ongeveer anderhalf jaar geleden heeft Ralph een Mimaki CJV150-75 aangeschaft bij Dimix. Dit betekende een snellere en veelzijdigere dienstverlening richting zijn klanten. Wij spreken hem over de groei van zijn bedrijf.

Hoe is het begonnen?

“Ik was aan het solliciteren en in die periode wilde ik wat bedrukte T-shirtjes bestellen vanuit de VS. Ik vond de hoge portokosten iets teveel van het goede en ging onderzoeken hoe shirts eigenlijk werden bedrukt. Na wat rondgekeken te hebben dacht ik: dat moet mij wel lukken. Ik had wat spaargeld en ik ben toen naar de FESPA gegaan waar ik alle apparatuur heb aangeschaft. Terwijl ik de handtekening onder dat koopcontract zette vroeg ik aan de verkoper: ‘Welke software gebruik je hier eigenlijk voor?’. ‘Adobe Illustrator’, zegt hij. Dus ik vraag: ‘Is dat moeilijk?’ Hij begon heel hard te lachen ‘Nou, dat wordt nog leuk…’  Ik heb mezelf vervolgens alles aangeleerd. Het voordeel was dat ik een technische achtergrond had, dus de feeling met programma’s als Illustrator zat er snel in.”

En hoe kwam je aan klanten?

“De eerste periode ging het werven van klanten eigenlijk redelijk vanzelf. Vooral mond-tot-mond reclame deed zijn werk goed. Ik deed op dat moment nog alles vanuit mijn woonkamer. Op een gegeven moment stond de directeur van de MediaMarkt voor de deur die vijfhonderd truien wilde bestellen. Hij belt me op en zegt: ‘Ik sta hier voor een flat, volgens mij heb je me het verkeerde adres doorgegeven.’ ‘Nee hoor’, zei ik ‘Je zit helemaal goed!’.  De woonkamer lag bezaaid met kleding, alle kleuren folies, een computer, plotter en een pers. Gekkenhuis was het. Op dat moment werd het tijd om een professioneel bedrijfspand te zoeken.”

Locatie, locatie, locatie

“In 2007 ben ik verhuisd naar een pand in Heer. Dit was niet de meest ideale locatie. Het was lastig om uit te leggen waar je precies zit. Ik woonde zelf boven mijn bedrijf en merkte op een gegeven moment dat ik toch liever wat afstand wilde tussen mijn woon- en werkplek.

In 2013 zijn we daarom verhuisd naar het huidige pand in Maastricht. Dit is ideaal. Hier zitten we vlakbij het centraal station en het centrum. Zelfs als je in de stad niet meer kunt parkeren is hier voor de deur eigenlijk altijd nog plek. Voor onze klanten is dat een groot voordeel.

Inmiddels werken we met een aantal vaste mensen in het bedrijf plus nog een stagiair. Deze maand start er nog iemand bij ons. We krijgen het nu net gered, maar een beetje meer lucht om nieuwe opdrachten goed op te kunnen volgen zou fijn zijn. Hopelijk komt die ruimte er met de komst van de nieuwe medewerkster. Hiermee kunnen we het serviceniveau nog meer verbeteren.

Het leuke aan dit vak is dat je je eigen werk op straat terugziet, in spandoeken, op shirts, op zonneschermen. Zelfs in het buitenland kom ik ons werk tegen.”

Een hulp in huis die super productief werkt

“Studenten, verenigingen en kleine zelfstandigen vormen de kern van ons klantenbestand.

De vaak kleurrijke logo’s en de lage oplages tot 50 stuks zijn vaak erg duur en arbeidsintensief om dat met flexfolies of zeefdruktransfers te maken. De Mimaki biedt hierin echt uitkomst. We kunnen hierin net wat meer bieden, we kunnen sneller leveren en kostenefficiënter werken.

Om een voorbeeld te geven: als je normaal een rugnummer in twee kleuren doet (bijvoorbeeld wit met een rood randje) dan heb je twee grote stukken folie nodig. Nu print je het in twee kleuren en heb je maar één stuk nodig.

We maken per opdracht de afweging of we flexfolie gebruiken of printflex, maar de printer wordt tegenwoordig wel snel gebruikt. Dat is toch vaak makkelijker en sneller.”

Patrick, salesmanager bij Dimix, vult aan: “Het is mooi om te zien dat Ralph de Mimaki echt ziet als een hulp in huis wat ontzettend productief werkt.”

“Ik heb met de printer mijn eigen kleurenwaaiers geprint, zo weet de klant precies welke kleur ze kunnen verwachten op hun textieltransfers. We kunnen de specifieke pantone-kleuren er dan naast leggen en kijken wat het dichtst in de buurt komt. Het komt niet vaak voor dat dit nodig is, maar het is wel erg handig.”

Trends en toekomst

“Een trend die ik nu tegenkom is dat veel mensen hun eigen kledinglijn opzetten. Hierin kunnen wij bijstaan in het maken van de prototypes bijvoorbeeld. Verder weten gelukkig de verenigingen, scholen, sportclubs en ondernemers ons goed te vinden. Aan aanvragen geen tekort!

De komende jaren wil ik nog wel graag wat gaan verbreden in mijn assortiment. Denk hierbij aan stickers en posters. Ook op de online kanalen is nog veel te winnen.”


Meer informatie

Website: https://www.got-shirts.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/GotShirts.nl

Got Shirts – De textieldrukkerij van Maastricht en omstreken