Repro Mercurius: “Enorme tijdwinst met de Roland BN20D”

test

Sinds 1989 is Repro Mercurius uit Ede een actieve speler op de reproductiemarkt. Door zichzelf voortdurend te vernieuwen, is het bedrijf uitgegroeid tot een toonaangevend, modern bedrijf met een gevestigde naam en een zeer goede reputatie. Zowel particulieren als zakelijke klanten uit de hele regio en zelfs landelijk weten het bedrijf te vinden voor poster-/ print- en drukwerk en blijven terugkomen! Voor alles wat met reproduceren, SIGN en grafische dienstverlening te maken heeft, zijn klanten bij hen aan het juiste adres. Repro Mercurius wordt geleid door de tweede generatie, de tweeling Rini en Erik van Ernst. Samen met Martin Wuijster (productmanager bij Dimix) bezoeken we de twee heren en vragen hen het hemd van het lijf over hun bedrijf en hun nieuwste DTF aanwinst.

Historie en werkverdeling

Het bedrijf bestaat dus al 34 jaar en is opgericht door de vader van Rini en Erik een paar honderd meter verder van waar het bedrijf zich nu bevindt. Ze zijn begonnen als kleine lichtdrukkerij (afdrukken van bouwkundige tekeningen met lichtgevoelig materiaal) door de overname van een  lichtdrukkerijbedrijfje in Ede (Mercurius). Het werk ging toen al met pallets tegelijk de deur in en uit. Veel opdrachten destijds lagen bij aannemers en gemeentelijke projecten. De tweeling had allebei MTS Bouwkunde gestudeerd en zijn bij hun vader in het bedrijf terecht gekomen. Dit was het moment dat de AutoCad tekeningen populair werden. Het hele systeem om dit te kunnen plotten (AutoCad-systeem, computer, plotter etc.) werd aangeschaft in het bedrijf en Rini ging zich daarmee bezig houden. “Op deze manier konden we klanten bedienen die hun tekeningen wilden laten plotten maar de plotter niet wilden aanschaffen, die hadden zij tenslotte staan. Na een jaar was het zo druk, dat ik het in mijn eentje niet meer aankon. Op dat moment kwam Erik bij het bedrijf en hebben we het werk herverdeeld met elkaar. In 2000 hebben we het bedrijf echt overgenomen van onze vader. Tien jaar later zijn we naar het pand verhuisd waar we nu zitten.”

Steeds blijven uitbreiden en vernieuwen in aanbod

“De laatste jaren zijn we steeds breder geworden in ons aanbod. Dat moet ook wel want de vraag verandert snel. Bouwkundige plannen moesten vroeger in zesvoud op papier naar de gemeente toe, tegenwoordig gaat het digitaal met een Pdf’je. We merken ook dat het volume wat er voor Corona nog was ook niet meer terug is gekeerd.” Het bedrukken van kleding, maken van bouwhekbanners, printen (en inlijsten) van posters, stickers, canvas, zijn zo maar wat diensten die ze aanbieden. “De kracht is dat we veel verschillende dingen kunnen aanbieden en bijna alles in eigen huis kunnen maken en verwerken. Daarbij zitten we op een fantastische zichtlocatie hier in Ede met eigen parkeerplaatsen voor de deur.”

Een aantal jaren geleden waren ze nog met 9 man, in hoogtijdagen zelfs met 18 man personeel. Momenteel zijn ze vast met z’n vieren. “We hebben vooral geïnvesteerd in de machines, die het werk van de ‘handen’ weg hebben genomen.” Groeien in personeel willen ze liever niet meer. Wel merken ze sterke prijsdruk de laatste jaren. “Je moet je prijzen laag houden wil je werk binnen halen. Ook daar zijn we sterk in en lukt dat erg goed, ander kun je ook niet zo lang bestaan.”

Rini licht de praktische werkwijze toe: “Erik doet alle voorbereiding. Alles wat aan bestanden binnenkomt verwerkt hij zodat dit gereed is om uit te draaien. Eén van ons draait het bestand dan uit en het verder verwerken doe ik meestal.” Erik vult aan: “Ik denk dat onze kracht er ook in ligt dat we hier nog steeds een grote “ouderwetse” balie hebben. Daar komen via de kleinste klusjes vaak toch weer grotere opdrachten uit door even een kort gesprek te houden wat we allemaal meer kunnen aanbieden.”

DTF levert ons veel tijdswinst op

“De Roland BN20D bespaart ons vreselijk veel tijd.” Voor de aanschaf van deze printer werd de textielbedrukking al ruim 12 jaar met flex gedaan. “Alles wat we nu niet meer hoeven te pellen scheelt ons tijd. Zeker in de hoge oplages of in logo’s met veel details besparen we enorm veel.”

De machine kwam eigenlijk precies op het goede moment. “We kochten net voor de zomer de eerste machine van dit type bij Dimix, waardoor we snel aan de gang konden en onze opdrachten in korte tijd konden uitleveren. We hadden een hele mooie opstart met de voetbalkledingsets van de lokale Sportclub Wilhelmina (SCW’23) en andere vaste klanten voor nieuwe bedrukkingen. ”

De sportclubs liggen de heren nauw aan het hart. Ze zijn al jaren actief in verschillende bestuursfuncties, geven voetbaltrainingen en doen vrijwilligerswerk voor de clubs. Logisch dus dat hier op dit moment veel voor werk ligt. “De sportclubs weten ons inmiddels goed te vinden. En middels de club ontstaan er dan ook weer andere zakelijke relaties.”

Erik vult aan: “Ook softwarematig is het heel fijn om mee te werken. Versaworks doet alles automatisch. We hoeven zelf geen contouren meer om het ontwerp te plaatsen bijvoorbeeld.”

Samenwerking met Dimix

“We houden de markt heel goed in de gaten. De ontwikkelingen in onze grafische -/signmarkt staan niet stil. Bij elke nieuwe ontwikkelingen kijken we goed of het wel of niet bij ons past, en dan beslissen we heel snel of we aanschaffen of niet. Tot nu toe hebben we nog geen aanschaf gedaan waar we spijt van hebben. Wij gaan een beetje eigenwijs tegen de stroom ten opzichte van de meeste bedrijven in onze markt. Wij kiezen ervoor om zoveel mogelijk wel in eigen huis te kunnen produceren waardoor we snel en accuraat kunnen werken en leveren en niet afhankelijk zijn van andere partijen.”

De relatie tussen Erik, Rini en Martin ligt er ook al 34 jaar (destijds via: Printservice, Renker, Sihl Direct en nu Dimix). Dat begon al bij de vader van Erik en Rini. Doordat ze elkaar al zolang kennen zoeken ze elkaar ook snel op voor advies en om in te spelen op de ontwikkelingen. Lachend wordt gezegd: “We hebben de grote dingen wel eens op bierviltjes gekocht! Dat kon toen nog.”


Bekijk het assortiment op www.repromercurius.nl