Het belang van een goede mal bij flatbed UV printers

test

Als u een vlakbed UV-printer gebruikt, kan het gebruik van een mal zeer handig zijn om onregelmatige vormen en producten te bedrukken. Een mal, ook wel jig genoemd, is een template om artikelen op de bodem van uw printer te lokaliseren en te helpen bij herhaaldelijk drukken met grote nauwkeurigheid.

Waar moet een goede mal aan voldoen:

  • De mal moet ten alle tijde MAT ZWART zijn.
  • De mal mag nooit WIT, TRANSPARANT, BLANK METAAL of een andere kleur zijn.
  • Objecten die geprint worden, moeten altijd gelijk liggen aan de mal. D.w.z. het hoogste punt van het object, moet tevens het hoogste punt van de mal zijn.
  • De aanbevolen kophoogte van het te beprinten materiaal moet 1,5mm zijn. Alles hoger kan leiden tot ‘’mist ink’’. D.w.z. de inkt komt op plaatsen waar je het niet wilt hebben.

Verkeerde mal/jig

Je ziet bij de verkeerde mal de pennen ver boven de mal uitsteken.

Juiste mal/jig

Je ziet bij de goede mal dat de pennen nagenoeg gelijk liggen aan de mal.

Uitgelegd in een tekening ziet dat er zo uit:

  • Bij een kophoogte van meer dan 2.0mm, geef je de UV lamp de kans om rondvliegende inktdruppels te laten curen op plekken waar je dat niet wilt. Druppels kunnen dan de nozzle plate gaan verstoppen.
  • Te beprinten objecten die transparant, van glas, of reflecterend zijn, geven ten alle tijden problemen op lange duur. Ook hier geldt dat het reflecterend oppervlak het UV licht weerkaatst wat kan leiden tot curing van druppels waar je het niet wilt hebben.

Overleg altijd met uw accountmanager of onze technische dienst hoe u een mal het beste kunt gebruiken voor de producten/objecten die u wilt bedrukken. We adviseren u graag!